skip to main content

Voorraden olie-/dieselmarkt

Energie

Op 24 februari 2022 is Rusland Oekraïne binnengevallen. Nederland veroordeelt, net als de meeste andere landen, de Russische aanval op Oekraïne ten scherpste. Er zijn daarom door de landen van de Europese Unie sancties tegen Rusland afgesproken. Europa zal daarmee minder afhankelijk van Rusland moeten worden voor de energiebehoefte.

Voorraden/prijsontwikkeling

Het kabinet houdt de situatie op de oliemarkt goed in de gaten. Er is op dit moment geen sprake van een tekort. Nederland heeft een strategische voorraad van ± 90 dagen. Op de site van de rijksoverheid vindt u de cijfers van de strategische en commerciële voorraad van diesel/gasolie en weergave van de ontwikkeling van de olieprijs.

De updates voorraad olie/diesel vindt u hier:

DE IMPACT VAN DE EU-OLIESANCTIES

VOTOB bekijkt/onderzoekt wat de impact van de Europese oliesancties zijn. En hoe kwetsbaarheden teruggedrongen kunnen worden en tekorten voorkomen. Vindt hieronder de eerder uitgebrachte onderzoeksresultaten, podcasts en publicaties.

Kwantitatieve studie

In opdracht van VOTOB en VEMOBIN heeft bureau CIEP (Clingendael International Energy Programme) een kwantitatieve studie uitgevoerd. Hierbij wordt getracht de mogelijke impact voor Nederland in te schatten van de EU-oliesancties voor Russische ruwe olie en olieproducten. De sancties voor ruwe olie zijn ingegaan op 5 december 2022 en op 5 februari 2023 zijn ze ingegaan voor de olieproducten. Lees hier meer over de uitkomsten.

Artikel: Gevolgen olieboycot

In een artikel van Forum / VNO-NCW gaan Willem-Henk Streekstra, directeur VOTOB, Erik Klooster, directeur VNPI en Lucia van Geuns, energie-expert bij HCSS, dieper in op de gevolgen van de olieboycot en geven zij antwoord op een aantal prangende vragen. Lees hier het artikel.

Podcast: Oorlog beïnvloedt energietransitie

In de podcast van BNR de Strateeg wordt besproken hoe de oorlog in Oekraïne de energietransitie beïnvloedt. De oorlog zorgt ervoor dat we sneller dan gedacht van fossiele energie af willen, vanwege de afhankelijkheid van Rusland. Maar de vraag is echter of we wel al zonder olie en gas uit Rusland kunnen? Beluister de podcast hier.

Podcast: Gevolgen oorlog en de energievoorziening

In de podcast van BNR de Strateeg gaan Tweede kamerlid Henri Bontenbal en Willem-Henk Streekstra, directeur VOTOB in gesprek over de gevolgen van de oorlog en de energievoorziening. Hoe we nu afhankelijk zijn van Rusland voor olie en gas, maar ook hoe we moeten kijken naar de energietransitie, zodat daar geen afhankelijkheid wordt gecreëerd maar dat er plaats is voor diversificatie van energieproducten. Opdat er geen energietekorten ontstaan. Europa zal hier ook gezamenlijk in moeten optrekken. Opslag is te allen tijde cruciaal. Men moet zich er bewust van worden dat dit zowel voor de opslag van fossiele brandstoffen geldt, maar ook voor de opslag van de nieuwe energiedragers. Beluister de podcast hier.

Geef uw mening