skip to main content

Q&A transitie naar fluorvrij blusschuim

Stoffen

De overgang naar fluorvrij blusschuim is een complexe en impactvolle ontwikkeling binnen de (petro)chemische industrie. Europese regelgeving schrijft een gefaseerde uitfasering voor van fluorhoudend schuim. Uiteindelijk zal het volledig verboden worden.

Om meer duidelijkheid te geven rondom de interpretatie en uitvoering van regelgeving, toepassing, reiniging en alternatieven is er door VOTOB in samenwerking met ILT en GBR een Q&A opgesteld.

Q&A

Tot welke datum mag er fluor/ fluorverbindingen in het blusschuim zitten?

Op enig moment gaat er een totaalverbod voor alle fluorverbindingen in blusschuim gelden. Op dit moment is er nog geen totaalverbod van kracht maar gelden er verschillende uitfaseringstermijnen voor specifieke fluorverbindingen. Deze uitfaseringstermijnen komen voort uit de POP-verordening en REACH verordening. Er ligt een concept om de uitfaseringstermijnen van een aantal fluorverbindingen op te rekken naar december 2025. Indien het EP geen zienswijzen inbrengt, dan treedt het stuk in werking.

Wat is de rol van IL&T?

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is toezichthouder op de POP-verordening (2019/1021) en de REACH-verordening (2006/1907). PFOA houdende producten moeten gemeld worden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Vanaf 50 kg PFOA blusschuim in de installatie en of opslagvoorziening moet ieder kalenderjaar bij de ILT gemeld worden https://e-loket.ilent.nl/).

Hoe weet ik of er specifieke fluorverbindingen in mijn blusschuim zitten?

Op het productblad van het blusschuim worden alleen specifieke fluorverbindingen met hun concentraties aangegeven als deze boven de 0.1% ligt (wettelijk verplicht). Voor de specifieke fluorverbindingen ligt dit vaak onder de 0.1%l. Om te weten welke fluorcomponenten in welke concentratie aanwezig zijn, moet het eigen SVM door laboratorium worden geanalyseerd.

Is fluorvrij schuim geschikt voor het bestrijden van grote plas(tankput)branden?

Net als bij het traditionele fluorhoudende blusschuim zijn er met het fluorvrije blusschuim nooit testen uitgevoerd die de werkelijkheid representeren. Dergelijke testen zijn extreem duur en krijgen waarschijnlijk geen vergunning van de overheid. Diverse deskundigen zoals Ronald Lippens van DOW en Raymond Bras van de GBR geven aan dat de vele kleinschalige testen (meer dan met fluorhoud schuim) voldoende zekerheid bieden dat fluorvrij schuim ook grote plas(tankput)branden kan bestrijden.

Is fluorvrij schuim geschikt voor het bestrijden van specifieke chemicaliënbranden?

In de basis zou je voor elk opgeslagen chemisch product apart een test moeten uitvoeren om de geschiktheid vast te stellen. Iedereen is het er wel over eens dat dit niet redelijk is. Bij DOW Terneuzen (Ronald Lippens) heeft men drie soorten fluorvrij schuim aangeschaft waarvan Ronald Lippens aangeeft dat die alle chemische producten binnen DOW (wereldwijd) dekken. Raymond Bras heeft in zijn presentatie van 5 juni aangegeven dat de application rate i.r.t. de specifieke opgeslagen chemische stof, cruciaal is. Deze presentatie vindt u hieronder.

Kan ik mijn blusinstallatie adequaat reinigen
zonder dat er na verloop van tijd zogenaamde ‘rebound’ effecten optreden?

Er is een beoordelingsrichtlijn (https://www.kiwa.com/nl/nl/diensten/certificering/k21045-scp10-voor-het-reinigen-van-brandbestrijdingssystemen-waarin-pfas-houdend-blusschuim-is-gebruikt/) vastgesteld die vastlegt hoe, wat, welke onderdelen en door wie een blusinstallatie gereinigd mag worden. Zorgen worden geuit over het zogenaamde ‘rebound’ effect waarbij in de loop van de tijd fluorrestanten alsnog uit de gereinigde leidingen kunnen vrijkomen. De vinger wordt door de opstellers van de BRL aan de pols gehouden.

Is fluorvrij blusschuim geschikt voor mijn installatie
(de ene ossenkop is bijvoorbeeld de andere niet)?

Dit zal via een MOC aangepakt moeten worden. Het LEC heeft hiervoor een specifieke handleiding opgesteld (https://nipv.nl/onderwerp/lec-industriele-veiligheid/).

Wat moet ik doen met fluorhoudend SVM dat ik als afval wil afvoeren?

Op dit moment is er geen verwerkingscapaciteit in Nederland en zal dit in het buitenland moeten gebeuren (met melding aan ILT).

WORKSHOP/PRESENTATIES

Op 5 juli jl. heeft Raymond Bras van de Gezamenlijke Brandweer Rotterdam een presentatie gegeven over de blusschuimtransitie. De presentatie vindt u hier.

Vanuit VNO is hier ook een kennissessie over georganiseerd. De presentaties vindt u hieronder.

VRAGEN

Voor nadere informatie kan contact opgenomen worden met Hennie Holtman, via holtman@votob.nl.

Geef uw mening