Ammoniak
Ammoniak speelt nu een cruciale rol in de landbouw
Ammoniak is een essentiële grondstof voor de productie van stikstofkunstmeststoffen. De grootschalige productie van ammoniak heeft aanzienlijk bijgedragen aan de verhoging van de voedselproductie, wat op zijn beurt heeft geleid tot de sterke groei van de wereldbevolking.
In 1909 ontwikkelde Frits Haber (1868 – 1934) een proces om ammoniak te produceren uit waterstof en stikstof. Onder leiding van Carl Bosch (1874 – 1940) heeft BASF in Ludwigshafen dit proces geïndustrialiseerd / vercommercialiseerd (het Haber-Bosch proces). Ammoniak wordt wereldwijd voornamelijk geproduceerd met aardgas (75%) en steenkool (25%) via het Haber-Bosch-proces. Deze uitvinding werd bekroond met de Nobelprijs. In Europa is aardgas de belangrijkste grondstof voor de productie van ammoniak, In China wordt ook steenkool gebruikt.
Productie en gebruik vandaag en morgen
In onderstaande weergave wordt aangegeven op welke wijze ammoniak geproduceerd wordt en wat de huidige toepassingen en nieuwe energietoepassingen zijn.
Een uitdaging moet overwonnen worden
Tegenwoordig is ongeveer 40% van de wereldvoedselproductie afhankelijk van het Haber-Bosch-proces. De productie van 180 miljoen ton ammoniak vraagt slechts ca. 2% (ca. 6,3 EJ) van het wereldenergieverbruik. (Smill, Energy and Civilisation, a History. 2017. pag 308 – 309). Daarnaast neemt het 1,3% van de CO2-uitstoot voor zijn rekening. Ammoniak kan echter ook geproduceerd worden met lage koolstofemissies met behulp van CSS of hernieuwbare energie.
Een veelbelovende toekomst
Het Harber-Bosch-proces zou mogelijk ook een belangrijke rol kunnen gaan spelen in de energietransitie: ammoniak zou niet alleen als meststof kunnen dienen, maar ook als energie-/waterstofdrager en als directe brandstof.
Meer weten over ammoniak?
Lees verder over onderstaande onderwerpen via onderstaande links of klik op het betreffende tabblad bovenaan de pagina:
2. Hoe ziet de wereldwijde terminalinfrastructuur en overzeese handel eruit? (Handel)
3. Hoe verhoudt ammoniak zich tot andere energie-/waterstofdragers? (Energiedrager)
4. Hoe verhoudt de opslag van ammoniak zich tot andere brandstoffen? (Opslag)
5. Hoeveel energie gaat verloren bij het converteren? (Conversie)
6. Hoe ziet het wereldwijde potentieel voor waterstofproductie eruit in 2050? (Productiepotentieel)
7. Wat is de potentiële toename van de vraag naar ammoniak? (Marktvraag)
Module Energietransitie
De Learning and Development Academy, voorheen bekend als de VOTOB Academy, heeft onlangs een nieuwe module toegevoegd aan de Kennisbank Tankopslag: de module Energietransitie. Deze baanbrekende module biedt een diepgaand en toch toegankelijk inzicht in de verschuiving van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. Of je nu een doorgewinterde professional bent of nieuw in de sector, deze module heeft voor ieder wat wils en is ook los beschikbaar van de Kennisbank. Lees hier meer.
Bronnen
- Rapport: CIEP – Relaunching Ammonia From Fertilizer to Energy Carrier in Northwest Europe – december 2023
- Boek: Energy and Civilization, A History – 13 november 2018
- Beeld: Ammoniakterminals van Vesta Terminals BV