Rol in de energietransitie
Toekomst
Het belang van de tankopslagsector voor onze economie is groot en zal in de toekomst alleen maar groter worden. Klimaatverandering vraagt om opslag van nieuwe alternatieve energiedragers en vermindering van de afhankelijkheid van import van grondstoffen buiten Europa, vraagt om voldoende voorraden. VOTOB en haar leden bereiden zich hier intensief op voor en zijn diverse initiatieven gestart met bestaande maar vaak ook met nieuwe partners.
VOTOB heeft een onderzoek laten uitvoeren door HCSS, het The Hague Centre of Strategic Studies (HCSS) om te analyseren:
- wat voor gevolgen de energietransitie heeft voor de sector;
- waarom tankopslag een essentiële dienst is, belangrijk is voor de wereldeconomieën en dit ook in de toekomst zal (moeten) blijven;
- hoe de sector kan bijdragen aan de nieuwe markten, bronnen, energiesystemen en partners;
- hoe de sector een onderdeel is van de oplossing in de energietransitie.
Uitkomsten rapport
De totale uitkomsten leest u in het rapport. Dit is het eerste deel van het onderzoek. De volgende delen kijken verder vooruit m.n. naar de jaren 2030 en 2050. Deze rapporten zullen in de loop van 2022 beschikbaar komen.
Video: uitkomsten onderzoek
Voor een korte weergave van het rapport, bekijkt u hier de video. U wordt meegenomen in het traject wat voor een impact de macro-economische en geopolitieke verschuivingen van de energietransitie zullen hebben op de Nederlandse & Europese tankopslagsector. En wat de giganten van de Nederlandse & Europese tankopslagsector kunnen doen om de transitie van fossiele brandstoffen te overleven.
Wat is er nodig voor de toekomst?
Belang van tankopslag
Waarom is tankopslag belangrijk? En op welke wijze kan zij een bijdrage leveren aan de energietransitie? Willem-Henk Streekstra, directeur VOTOB, gaat hier in de power podcast van Royal HaskoningDHV dieper op in. Vind uit wat de rol van de tankopslagsector in de energietransitie is. Hoe zij dit veilig en milieubewust kan doen en welke projecten er al lopen en op stapel staan. Een mooi inkijkje in de huidige en toekomstige wereld van de tankopslag. Beluister het hier.
Voorbeeldprojecten energietransitie bij onze leden
Voorbeelden van reeds opgestarte initiatieven door onze leden zijn:
- Evos voert samen met Port of Amsterdam, Electriq Global Hydrogenious en Hysilabs een studie uit naar het importeren van groene waterstof naar de Amsterdamse haven
- Een haalbaarheidsstudie door Koole naar de grootschalige import van waterstof
- LBC Tank Terminals heeft onlangs de EcoVadis goud status toegekend gekregen voor hun focus rondom duurzaamheid
- Vopak tanks slaan gerecycled frituurvet en dierlijke vetten op: grondstoffen voor nieuwe biobrandstoffen zoals biodiesel en biokerosine
- Rubis neemt een belang in HDF Energy, die pionier zijn op het gebied van waterstof
- ETA en ETT gaan draaien op 100% groene energie en LBC Tank Terminals schakelt voor 100% over naar windenergie voor het elektriciteitsverbruik op de Rotterdamse terminal. Dit betekent een reductie van 2400 ton CO2!
- Eurotank Amsterdam zet in op opslag voor biobrandstoffen
- Vopak en Elestor werken samen aan het opschalen van de capaciteit van de waterstofbroombatterij
- Eerste bunkering wereldwijd van methanol per bunkerschip in Rotterdam bij Vopak Terminal Botlek