skip to main content

Herziening REACH Guidance

Stoffen

VOTOB heeft een geüpdatete versie van haar REACH Guidance gepubliceerd in zowel het Nederlands als het Engels. Deze herziening biedt een uitgebreide handleiding voor tankopslagbedrijven om te voldoen aan de REACH-verordening, met een specifieke focus op de unieke rol van terminals en hun relatie tot klanten.

Inhoud en doel van de herziening

De vernieuwde guidance, getiteld “REACH vanuit het terminal perspectief”, helpt VOTOB-leden om te voldoen aan de complexe eisen van de REACH-verordening. REACH is een Europees wettelijk kader dat de gezondheid van de mens en het milieu beschermt tegen risico’s van chemische stoffen. Tankopslagbedrijven moeten, net als hun klanten, voldoen aan deze regelgeving wanneer zij stoffen op de Europese markt brengen.

Belangrijkste wijzigingen en toevoegingen

De nieuwe handreiking vervangt het vorige document en biedt duidelijke richtlijnen over:

  • Het registratieproces van stoffen en de noodzaak van een geldig Safety Data Sheet (SDS).
  • De verschillende rollen binnen de REACH-keten, zoals producent, importeur, en downstreamgebruiker.
  • Specifieke scenario’s waarin terminals opereren, zoals het ontvangen van stoffen binnen en buiten de EU, en de bijbehorende compliance-eisen.
  • Een belangrijke toevoeging in de herziening is de uitgebreide uitleg over het stofidentiteitsprofiel (SIP) en de rol van terminals als downstreamgebruikers of distributeurs. Dit helpt terminals bij het uitvoeren van de noodzakelijke controles bij het ontvangen van nieuwe stoffen of samenstellingen, idealiter voordat er een contract met de klant wordt afgesloten.

Waarom deze herziening?

Het doel van deze herziening is om onze leden beter te ondersteunen bij het navigeren door de complexe REACH-wetgeving. Terminals spelen een cruciale rol in de chemische supply chain, en het is van essentieel belang dat zij voldoen aan alle wettelijke vereisten om de veiligheid van mens en milieu te waarborgen.

Meer informatie

Voor meer informatie over de nieuwe REACH Guidance kan contact opgenomen worden met Sam Stevens via stevens@votob.nl.

Geef uw mening