skip to main content

Vacature Beleidsadviseur

Toekomst

Branchevereniging VOTOB behartigt de belangen van op- en overslagbedrijven in Nederland. De sector slaat vloeibare bulk op ten behoeve van de handel, verwerking en distributie in Europa en daarbuiten. De bedrijven zijn vooral gesitueerd in de havens en vormen een cruciaal onderdeel van de (petro)chemieketen en de vloeibare food en feed keten voor Europa. Geopolitieke ontwikkelingen, Europees beleid ten aanzien van strategische autonomie, voorzieningszekerheid en het klimaatbeleid zal de komende jaren veel invloed uitoefenen op de op- en overslagsector en de sector steeds relevanter voor de samenleving maken. De vereniging spreekt met de landelijke en lokale politiek, het openbaar bestuur en andere maatschappelijke organisaties. Ook draagt de vereniging actief bij aan Europese vertegenwoordiging via haar Europese koepelorganisatie FETSA. Door de voortdurende ontwikkelingen en de groeiende betekenis van onze sector is er een positie beschikbaar gekomen voor een beleidsadviseur Security, Logistiek en New Business – 0,8/1 fte.

Functieomschrijving

Je behartigt de belangen van de leden van VOTOB bij politiek en openbaar bestuur en draagt bij aan de professionalisering van de sector. Dit doe je door je in te zetten op o.a. beter overheidsbeleid rond innovatie en investeringen, het wegnemen van belemmeringen in regelgeving, normering en door betere samenwerking tussen relevante collega-brancheorganisaties en kennisinstellingen.

Binnen het bureau richt je je vooral op lokale en nationale beleids- en bestuursprocessen. Jouw gesprekspartners bevinden zich op allerlei verschillende niveaus (leden, ambtenaren, politici, belangenorganisaties, zowel regionaal, nationaal als internationaal). Je identificeert en analyseert zowel de uitdagingen en kansen als de bedreigingen en vertaalt deze naar ondernemersgerichte beleidsoplossingen en weet dat verbaal en op schrift goed uit te dragen. Ook draag je in samenspraak met de leden bij aan de professionalisering van de sector.

Concrete thema’s waar je mee aan de slag gaat zijn security, logistiek en de nieuwe business die ontstaat door de transitie naar andere energiedragers (samen met andere collega’s). Daarnaast richt je je op een goede relatie met de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland en de relevante departementen. Je werkt in een team met twee andere medewerkers, die zich bezig houden met onder meer milieu en veiligheid, iMVO, nieuwe energiedragers, contacten met ambtenaren en communicatie naar leden en naar media, politiek en bestuur.

Functie-eisen

 • Een academische opleiding c.q. werk- en denkniveau
 • Bij voorkeur minimaal 5 jaar relevante werkervaring in het veld van beleid en/of belangenbehartiging
 • Je voelt bedrijven en waaraan zij behoefte hebben goed aan
 • Je hebt een goed gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen
 • Kennis van besluitvormingsprocessen (lokaal, nationaal en Europees)
 • Je bent initiatiefrijk, durft stelling te nemen, vertaalt problemen in oplossingen en bent van nature gericht op samenwerken
 • Een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift
 • Je bent analytisch, proactief, doelmatig, effectief en toegankelijk

Werkomstandigheden

 • Een informele werksfeer in een team dat gericht is op samenwerken en inzet van elkaars competenties
 • De mogelijkheid om je eigen rol vorm te geven
 • De kans om iedere dag te leren en jezelf te ontwikkelen
 • Een marktconform salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Organisatie

We hebben een bureau gevestigd in de Malietoren, Bezuidenhoutseweg 12 in Den Haag. Hier werken 5 (deels parttime) medewerkers.

Interesse?

Mail je CV en motivatie naar Willem-Henk Streekstra, directeur VOTOB. Voor vragen en/of aanvullende informatie over deze vacature kun je ook bij hem terecht.

Contactgegevens: streekstra@votob.nl of +31 6 46 75 05 20.

Geef uw mening